Home


02-04-2006

Dansen op punjabi tonen en op bezoek in Himachal Pradesh.

We nemen een kijkje in de staat Punjab, waar de mannen rondlopen met grote tulbanden en lange baarden. In Amritsar leven voornamelijk mensen die in het Sikhisme geloven. Guru Nanak, de oprichter van het Sikhisme, was niet onder de indruk van de Islam en het Hindoeïsme. Hij hechtte waarde aan hard werken en meditatie, om te komen tot verlichting. De ‘Gouden tempel’ is een pelgrimsplaats voor de Sikhs. De bouwstijl van de ‘Gouden tempel’, herbergt  vele aspecten van het Hindoeïsme en de Islam. De gouden koepel, is in de vorm van een lotusbloem, staande voor het leiden van een puur leven.  In de ‘Gouden tempel’ ligt het heilige boek van de Sikhs, geschreven door Guru Nanak.

Onze eerste dag in Amritsar verloopt niet geheel vredig. De straten staan vol met politieagenten. Op de dag van aankomst in Amritsar, hebben schietpartijen plaatsgevonden, waarbij twee mensen om het leven zijn gebracht en negen mensen gewond zijn geraakt. Tevens is de veiligheid in Amritsar extra verscherpt, door de komst van de Indiase president Manmohansingh, die de volgende dag de ‘Gouden tempel’ zal bezoeken.

In de avond besluiten we af te reizen naar het grensplaatsje Attari, waar we een demonstratie en een grenswachtwisseling bijwonen. Tijdens de demonstratie worden drie Sikhs herdacht, die in 1931 door de Britse regering om het leven zijn gebracht. De herdachte Sikhs wilden liever door de kogel om het leven worden gebracht dan worden opgehangen. De Sikhs juichen, schreeuwen en dansen op Punjabi tonen.  Een prachtig gezicht en geweldig om erbij te mogen zijn.

Tijdens de grenswachtwisseling, gooien de Indiase grenswachters hun benen zo hoog mogelijk de lucht in en rennen met peper in hun achterwerk als  hanen naar de Pakistaanse grens om hun collega af te lossen. In de lucht wapperen vredig de Pakistaanse en de Indiase vlaggen. In werkelijkheid kunnen deze twee landen niet geheel vredig met elkaar omgaan.

We reizen steeds noordelijker. De kou in, op weg naar Dharamsala en McLeod Ganj, de verblijfplaats van de Dalai Lama in de staat Himachal Pradesh. Na vier maanden alleen maar in hitte geleefd te hebben, is het moeilijk te wennen aan de kou. In Mc.Leod Ganj wonen voornamelijk Tibetanen, die in de loop der jaren van Tibet gevlucht zijn naar India. Tibetaanse monniken komen om te blijven en te studeren. We voelen de hoogte als in Tibet. Helaas hebben we geen glimp kunnen opvangen van de Dalai Lama, die wel thuis was. We hebben een bezoekje gebracht aan het Tibet museum. Hier hebben we alle gruweldaden, die de Chinezen in Tibet hebben uitgevoerd, van dichtbij beleefd. De vele gompa’s (tempels) in Mc. Leod Ganj zijn vrij nieuw. Toeristen komen hier voornamelijk om yoga te beoefenen. De ijsbergen zijn indrukwekkend om te zien. Echt prachtig, maar we vinden het genoeg om in de kou te zijn en vertrekken richting de hitte in de heilige stad Varanasi.