Home


14-05-2006

Door het verleden van Indonesië

Een wandeling door Jakarta brengt ons naar de oude wijk Kota, die in het verleden Batavia werd genoemd. Onze eerste stop is bij een oude wachttoren met uitzicht op de oude VOC-haven. Van deze haven is niet veel  overgebleven, alleen een enorme vuilnisbelt, waar de stinkende dampen van af komen. Snel wegwezen dus. In het oude pakhuis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, is in de Nederlands taal de overname van Indonesië te volgen. Ook het ‘Jakarta Historisch museum’ is typisch Nederlands. In dit oude Bataafse stadhuis, zijn historische meubelstukken te zien.  Om te  weten hoe Indonesië uiteindelijk onafhankelijk werd, zijn we naar het ‘Nationale monument’ gegaan. Door middel van verhalen en afbeeldingen, is de onafhankelijkheid van Indonesië te volgen. Door de wandeling in de wijk Kota, beleven we de Nederlandse en Indonesische geschiedenis. De Nederlanders hebben flink huis gehouden in Indonesië. Nederland is onder andere rijk geworden van Indonesische schatten, zoals de specerijen. We zullen verder niet de geschiedenis bespreken, maar op ons heeft de wandeling door Batavia, indruk gemaakt.

 

Aziaten herkennen ons nooit als Nederlanders, wat de reis soms bijzonder maakt. Op straat roepen de mensen bijna alle landen van de Verenigde Naties naar ons toe. Men kan maar niet begrijpen, dat wij uit Nederland komen. ‘Weet je het zeker?’ Of ‘Ben je in de war?’, vragen ze. Inmiddels wordt Soebhas vaker Mr. India genoemd. Ook Suriname, wat voor ons ook een achtergrond is, is bekend in de oren van Indonesiërs. Na de afschaffing van de slavernij, zijn vele Javanen, Indiërs en Chinezen in de 19e eeuw naar Suriname vertrokken om op de plantages te werken. Hierdoor kent de  Surinaamse keuken vele internationale gerechten. Zo hebben wij de bekende Javaanse saotosoep, telo, gebakken bananen, pitjel, nasi en saté gevonden.

Van Jakarta zijn we naar de meer levendige Yogjakarta afgereisd om op echte avontuur te gaan. We wilden de Merapi vulkaan eens gaan beklimmen. Door een behoorlijke activiteit van de lava en gassen spuwende Merapi, werden dorpen rondom deze vulkaan geëvacueerd. Dit maakte onze geplande klimtocht op de Merapi helaas onmogelijk.

Uiteindelijk hebben we maar een bezoekje gebracht aan één van de acht wereldwonderen; 'de Boeddhistische Borobudur’. Bij de Borobudur nemen we deel aan een spirituele boeddhistische pelgrimstocht. De dag waarop Boeddha werd geboren, tot verlichting kwam en het nirvana bereikte, is een bijzondere dag, die duizenden pelgrims aantrekt. We malen een wandeling met ceremonies en rituelen van de Mendut tempel, naar de Borobudur. Een fantastische spirituele  ervaring.

 

Ook de oude Prambanantempels,  gebaseerd op het verhaal  ‘Ramayan’ uit het Hindoeïsme, zijn indrukwekkend gebouwd. In een islamitisch land, waar één procent van de bevolking boeddhistisch is en drie procent hindoe, worden de historische bezienswaardigheden van deze culturen op een bijzondere manier  in stand gehouden. Hiervan is het Ramayana ballet een goed voorbeeld. (Klik hier voor een fragment van de Ramayan)

Wij ervaren de Javanen als vriendelijke en geïnteresseerde mensen. We reizen van Solo (Surakarta) verder door naar Mount Bromo, waar we dan eindelijk toch nog een vulkaan zullen beklimmen. Voor de belevenissen op Bromo, de volgende keer.