Home


17-02-2006

Hoe zwart wit is India??

Na een lange tussenstop in Goa, reizen we door naar Hampi. De hitte in dit woestijnachtige plaatsje, is onuitstaanbaar. Na veel geaarzel nemen we toch maar een riksjarijder, die ons rondrijdt door Hampi. In deze historische plaats bezoeken we tientallen tempels, waar we uren genieten van de vibraties die jaren geleden hebben plaatsgevonden. Een wandeling door de bananenplantages en ons volgevreten te hebben met bananen, maken de dag compleet.

Dezelfde dag nog vertrekken we met een nachtbus naar Bangalore. Dit zou de meest moderne stad van India moeten zijn, waar de torens de lucht in reiken en dit het hartje van de IT mekka zou moeten zijn. De MG road staat vol met billboards, waar we zelfs het gezicht van Petertje Balkenende tussen zien staan. De ene kant van de stad is inderdaad hypermodern met grote winkelcentra, kantoorgebouwen en villawijken. De andere kant van Bangalore is niet anders dan de andere Indiase steden, waar de smog onze longen doordringt en het straatbeeld erg armoedig is. Indiërs die geen been of arm meer hebben. Kinderen die door de ziekte polio, met misvormde lichamen rondlopen. Grote vuilnisbelten aan de zijkant van de wegen, waar koeien hun dagelijkse maaltijden uit halen. Doodzieke honden, die op zoek zijn naar voedsel.

We ontdekken dat de Indiërs best hypocriete mensen zijn. Een bezoek aan de Iskontempel, de Hare Krishna tempel in Bangalore, bevestigt deze keiharde uitspraak. De Iskontempel is een pasgebouwde tempel, waar de leden van de Hare Krishna beweging in leven. Deze beweging heeft ontzettend veel geld. Om binnen de tempel te komen, moeten we door dure, beveiligde poorten heen. Ondertussen aan de overkant van dezelfde temple, worden we geconfronteerd met kinderen die op sterven liggen. Één van de jongens, vraagt om hulp. Dezelfde jongen heeft polio en loopt met een enorme wond aan zijn buik, waar een gedeelte van zijn darm uitsteekt en vliegen op af komen. Hoe heilig zijn Indiërs? Investeer het geld in het helpen van kinderen en niet in het bouwen van een moderne tempel.
Ondertussen staan de kranten vol met berichten van sadhu's, de zich voordoen als de meest heilige mensen, die minderjarige meisjes seksueel zouden hebben misbruikt. Een ander bericht gaat over een Indiase actrice, die een uitspraak zou hebben gedaan over sex voor het huwelijk zou moeten kunnen, zolang het maar veilig gebeurt. Door deze uitspraak wordt zij door de overheid voor de rechtbank gesleept. Ondertussen worden minderjarige meisjes op straat geronseld om in de sexindustrie te werken. Bijna 40 % van de Indiase bevolking loopt met aids rond. Hier doet de overheid niks aan. Het valt ons op dat het handelen van mensen vaak tegendraads is. We zien ontzettend veel tegengestelde aspecten. Mensen zijn erg gelovig, maar absoluut niet heilig.