Home


17-11-2005

Een nieuw avontuur in het paradijselijke Nepal.

Nepal, het land van de trekkingen naar de welbekende Annapurna en Latang, wilde safari's door de ongerepte natuur, omvangrijke culturen en fascinerende uitzichten. We komen aan in het grensplaatsje Kodari, na een woeste tocht door Tibet. De armoede en de vuilnisbelten midden op de onverharde wegen, vallen ons gauw op. Vrouwen lopen in sari's met soms ongespierde en blote buiken en kinderen met mega neuspiercings. Een prachtig gezicht, maar we willen meer zien van Nepal.

Een vriendelijke Nepalees brengt ons met zijn jeep door de prachtige natuur van Nepal naar de drukke, hectische Thamel in Kathmandu. Langs de bergwegen naar Kathmandhu zien we vele vrouwen een heerlijke bad nemen en ondertussen hun gekleurde sari's wassen in het water uit de bergen. Onze reis wordt al gauw opgeschrikt door mannetjes gekleed in blauwe en groene militaire kleding, die met geweren langs de wegen lopen.

Al gauw vertelt de chauffeur, dat we langs tien checkpoints moeten, voordat we in Kathmandu aan zullen komen. Deze checkpoints controleren alle voorbijkomende voertuigen, passagiers en bagage. Toeristen mogen wel zonder controle langs alle checkpoints doorrijden. Ze worden niet als een bedreiging gezien. De Nepalezen daarentegen komen helaas niet zonder controle langs deze mensonterende checkpoints. Ze worden gecontroleerd of ze geen bommen, wapens en drugs bij zich hebben. De politiek in Nepal is al tijden onrustig en dat zal voorlopig zo aanblijven.

Na een jeeptocht van vijf uur door Nepal komen we aan in Thamel, een wijk in Kathmandu. In Thamel aankomen is net als in een paradijs aankomen. Voor ons zijn er veel herkenningen. De wierooklucht, het eten van dal bhaat (rijst met linzensoep), Hindoestaanse muziek en mensen gekleed in Indiase klederdracht.

In Kathmandu bezoeken we de Swayambhunath stupa. Een Boeddhistische tempel op de top van een berg. Deze tempel staat ook wel bekend als de Monkeytempel. De omgeving van de Swayambhunath stupa wordt bewaakt door apen, die het voorbijkomend publiek soms wel de stuipen op het lijf jagen. De apen rennen graag achter je aan om wat bezittingen van je af te nemen. Probeer niet in de buurt van een kleintje te komen, want dan heb je de poppen aan het dansen. Een lange trap brengt ons uiteindelijk naar een grote stupa met Boeddha's ogen erop geschilderd en een prachtig uitzicht op Kathmandu.



Een andere highlight in Kathmandu is de Pashupatinath tempel. Deze tempel is niet alleen de belangrijkste Hindoetempel in Nepal, maar ook de belangrijkste Shivatempel van Azië. Deze tempel is alleen toegankelijk voor Hindoes. De sfeer is geweldig. De muziek op de achtergrond, de wierook op de voorgrond, sadhu's die graag met je op de foto gaan en de biddende Hindoes bij de grote heilige koe. De Pashupatinath tempel is gebouwd aan de oever van de heilige Bagmati rivier. Net zoals aan de Ganges in India, vinden ook hier lijkverbrandingen plaats.
Een interessante looproute brengt ons naar de grootste stupa van Nepal; de Boudha stupa. Deze stupa staat ook wel bekend als de Bodhnath. Ook hier worden we omringt door de sterke wierooklucht, waarvan we behoorlijk misselijk worden.

Cheryl is voor de Nepalezen een toppunt van bekijks. Ze zien een vrouw met haar Indiase uiterlijk in westerse kleding. Dat kan dus echt niet volgens de Nepalezen. Wordt het dan toch tijd voor die kurta pyjama???

Je bent niet in Kathmandu geweest, als je geen bezoekje hebt gebracht aan de Durbar Square. We wanen ons door een tijd van honderden jaren terug in een sfeer waar we prachtige pagodas en tempels zien, natuurlijk de vele kleurige sadhu's en gebouwen versierd met gedetailleerde houtsnijwerk.
Op de Durbar Square is het paleis van de Kumari te vinden. Denk zeker niet aan de Engelse serie bij het horen van de naam. In het paleis leeft een meisje, dat door de Nepalezen als een godin wordt vereerd. Ze wordt gezien als de incarnatie van de Hindoegodin Durga. De Kumari verliest haar naam op het moment dat ze haar eerste menstruatie krijgt. Zo nu en dan verschijnt de Kumari voor haar raam met een trieste blik op de binnenplaats van het paleis. Niemand kan zich voorstellen dat ze gelukkig is.
 


Na Kathmandu gaan we naar de tweede grote stad in Nepal; Patan. Ook Patan staat bekend om zijn mooie pagoda's. We hebben er velen gezien, maar zijn toch nog steeds geïntrigeerd door de verschillende bouwstijlen. In Patan hangt dezelfde gezellige en spirituele sfeer als in Kathmandu. We hebben ontzettend veel geluk. Bij vele tempels moet entreegeld betaald worden. Toeristen betalen een andere prijs dan Nepalezen en Indiërs. Nou, je raadt al, wat we willen vertellen. Wij betalen natuurlijk altijd de Indiase prijs. Even het hoofd schudden als de Indiërs en wat woorden in Hindi en we zijn erdoor.